Ce sunt lichenii utilizati in tablouri

Ce-sunt-lichenii-utilizati-in-tablouri

Ce sunt lichenii utilizati in tablouri

 • Lichenii sunt o asociere a doua organisme distincte, ciuperci si bacterii fotosintetice. Stiinta  spune ca cianobacteriile sau algele albastre-verzi furnizeaza nutrienti si uneori fixeaza azot pentru ciuperca. Ceea ce nu este atat de clar este ce face ciuperca pentru alge. Avem parazitism aici? Oricum ai spune, asociatia speciala creeaza un grup de aproximativ 25.000 de specii cu o anumita morfologie, spre deosebire de orice alte ciuperci. Existenta organismului de producere a alimentelor in corpul fungic a permis lichenilor sa locuiasca in unele dintre cele mai ostile zone de pe pamant. Ei exista de la suprafetele goale ale rocilor desertului pana la substratul inghetat al regiunilor polare si exista cativ care sunt complet acvatice.

Lichenii sunt organisme cu crestere lenta

 • Aceste organisme cu crestere extrem de lenta par omniprezente, cu exceptia faptului ca sunt foarte sensibile la poluanti si in unele zone devin rare. Stancile, solul, stalpii de gard, scoarta copacilor si ramurile sunt colonizate de diferite specii (lichenii chiar au fost gasiti crescand pe spinarea gandacilor mari de padure). Deoarece locul in care cresc este atat de relevant pentru identificarea speciilor, cred ca se cuvine sa includem substratul in tablouri cu licheni in loc sa izolam subiectul pe fundalul alb obisnuit.

Care sunt particularitatile lor?

 • Corpul unui lichen ia trei forme care ne intereseaza ca artisti. Ele pot fi organizate in turtite, structuri de scara sau frunze cu margini suprapuse care cresc orizontal. Acestea sunt atasate de substrat prin intermediul unor fire asemanatoare radacinii numite rhizinae. Lichenii  nu au de obicei lobi si se agata cu tenacitate de roci pe toata suprafata lor inferioara. Suprafata lichenilor  este adesea impartita in zone minuscule, adesea mai mult sau mai putin hexagonale. Acestea sunt cele pe care nu le poti duce inapoi in atelier decat daca aduci si stanca.
 • Sunt formele ramificate, sub forma de tevi, numite fruticoza. Aici talul este erect si asemanator tufisului sau pandantiv si ca un ciucure. Se ataseaza doar la baza.
 • Taxonomia lichenilor, la fel ca atatea ramuri ale botanicii, a suferit schimbari in genuri in ultimii ani datorita cunostintelor noastre tot mai mari despre datele moleculare. Este incitant sa vezi cum se fac inca noi descoperiri, dar oarecum frustrant sa realizezi ca unele dintre cele mai recente texte sunt depasite chiar daca sunt publicate.

Atractiile acestor licheni

 • Cred ca unul dintre atractiile acestui grup este subtilitatea culorilor lor si varietatea aproape infinita a texturilor suprafetei lor. Am vazut niste licheni portocalii si galbeni vii, in mare parte cu efect de piatra. Majoritatea celor care atrag inimile noastre picturale mai reticente se incadreaza in intervalul dintre alb, verde pal, albastru-verzui, cafeniu si maro. Se pare ca reproducerea sexuala a lichenilor, din cauza naturii lor asociative, este un proces complicat si, in general, au tendinta de a folosi capete asexuate.
 • Desi un lichen se poate extinde pe o zona care face o redare unu-la-unu semnificativa (s-ar putea sa fie folosit in tablouri un exemplar vechi de sute de ani din cauza ratei de crestere extrem de lenta), unele dintre cele mai interesante aspecte ale structurii lichenului sunt cel mai bine dezvaluite tablourile cu licheni mari.
 • Ce sunt lichenii utilizati in tablouri

One thought on “Ce sunt lichenii utilizati in tablouri

 1. badin.ro says:

  Dupa ce am citit asta, am crezut ca este destul de informativ. Apreciez ca ati gasit timp si efort pentru a pune impreuna acest continut. Ma trezesc din nou petrecand o cantitate semnificativa de timp atat citind, cat si comentand. Dar si ce, a meritat totusi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button